Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's - S&P) намали кредитния рейтинг на Русия за първи път от повече от пет години, позовавайки се на отлива на капитал и рисковe пред инвестициите заради украинската криза, съобщава АП.

Кредитният рейтинг е важен за икономиката, защото определя колко скъпо ще бъде за една държава или компания да взема заем на международните пазари.

Икономическият растеж на Русия се забави до 0,8% през първото тримесечие на 2014 година. Също около 70 милиарда долара инвестиции са изтеглени от страната - повече отколкото за цялата 2013 година. Обаче намаляване на рейтинга на Русия от „BBB" на "BBB-„ e най-значимият икономически резултат от политиките на Русия към Украйна.

„BBB-„ е само на стъпка от спекулативна или неинвестиционна степен.

S&P отбелязва, че намалява рейтинга на Русия заради напрегнатата ситуация, която може да доведе до допълнително изтегляне на вътрешни и външни капитали от руската икономика.

Рейтинговите агенции не са орязвали руския държавен рейтинг от декември 2008 година.

Междувременно официален представител от администрацията на американския президент Барак Обама обяви, че държавният глава най-вероятно днес ще призове европейските лидери да обсъдят възможността за допълнителни санкции.