Лидерът на БСП Сергей Станишев постави тежка психиатрична диагноза на управлението на ГЕРБ - шизофрения. Имаме си работа с управление, което е медицински случай. Това управление подлуди всички, заяви на пресконференция в централата на партията бившият премиер.

Повод за коментара му е указанието на премиера Борисов ГЕРБ да гласуват с „не" на предстоящия референдум за втората ни АЕЦ. След като промени въпроса, не-то означава, че ГЕРБ са против развитието на ядрената енергетика в България, изтъкна Станишев.
В такъв случай според него коментарите за седми блок на АЕЦ Козлодуй са „ала-бала". Какво означава тази шизофренна позиция на г-н Борисов и ГЕРБ, недоумява соцлидерът. Той оприличи цялата ситуация на филмите с Робърт де Ниро „Анализирай това" и „Анализирай онова".

Според Сергей Станишев с указанието си герберите да гласуват с „не" на референдума премиерът Борисов търси сближаване със Синята коалиция и Кунева.

Лидерът на БСП е на мнение, че ЦИК трябва да извади ГЕРБ от разяснителната кампания за АЕЦ Белене. Станишев припомни, че депутатите от ГЕРБ са се регистрирали в ЦИК като привърженици на идеята за развитие на ядрената енергетика.

От инициативния комитет, в който участват социалистите, вече са изпратили искане до комисията за изключване на управляващата партия от разяснителната кампания.

Има заговор срещу развиването на ядрената енергетика в България, категоричен бе Станишев. Лъсна истината за позицията на г-н Борисов и партията ГЕРБ, подчерта той и допълни, че управляващите искат да оставят ядрената енергетика на доизживяване. Той все пак е доволен, че ГЕРБ най-накрая „са кацнали" на истинската си позиция след шизофренни завъртания.