Агенцията за „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" отчита 319 сигнала за нарушена мрежова сигурност, съобщава БНТ. С висок риск са били 37 от тях. Сайтове на държавни институции не един и два пъти са ставали жертва на хакерски атаки. Например в края на миналата година под прицела на вирусна атака са попаднали компютрите на съдебната власт.

Специалистите смятат, че не трябва да се стига до крайност - от небрежност до параноя, когато се говори за това доколко защитена е информацията ни на компютъра. Все пак ни съветват да бъдем внимателни.

Вицепрезидентът за Северна и Източна Европа в Intel Security/McAfee Вим ван Кампен коментира, че информационните технологии са много важни за икономиката. Част от информационните технологии е и банкирането. Той посочи, че банковият акаунт не е нищо друго освен запис в база данни.

Експертите смята, че на прицел у нас са държавните институции. Схемата, която е превърнала съдебната власт в заложник, е била дотолкова прецизирана, че дори не може да се проследи начина на плащане на откуп.

Директорът на Агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" Красимир Симонски обясни, че целият компютър е бил изключен и е била необходима парола, за да може се декриптира. По думите му, в този случай без тази парола използването на информацията отново е невъзможно. Обикновено условията били свързани с пари. „И то от т.нар. биткойнове, за да не може да бъде проследено самото заплащане", коментира още Симонски.