Когато говорим за организирана престъпност и корупция, ние говорим за една симбиоза.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време да дискусия в НС за борба с организираната престъпност и корупцията.

В годините назад, по думите му, се вижда ферментацията на тази симбиоза. Знаем как се зародиха силовите групировки с протекцията волю или неволю на политическата власт, изтъкна министър Цветанов.

По-силно се е заговорило за противодействие на престъпността във връзка с членството ни в ЕС и преговорните глави, които страната ни е трябвало да затвори.

Политическа корупция имало и на местните избори в малки населени места, където сега виждаме незаконно строителство, по думите на вътрешния министър.

България стои на едно от първите места по корупция, каза той.

Корупцията в КАТ, според него, е двустранен процес. Хората са склонни да дадат пари на пътния полицай, вместо да си понесат отговорността. Всеки лично участва в корупцията, смята министърът.

По-опасната корупция в полицията е, когато организираната престъпност е внедрила къртици, изтъкна силовият министър. За пример той посочи случаите на отвличанията.

По думите на Цветан Цветанов групата отдавна е можело да бъде разкрита и според него това не е станало заради теч на информация от вътрешното ведомство.
Затова са сформирани спецекипи с малко хора, които да разследват отвличанията.

За да се разкрива корупцията в съдебната система според министъра трябва и съответните административни ръководители на съдилища да участват активно и да разрешават СРС-та.

В тази връзка той информира, че 107 досъдебни производства срещу служители на реда има в МВР, като 47 са с наложена някаква мярка за неотклонение.

България се оформя като износител на организирана престъпност в ЕС, изтъкна още Цветан Цветанов.

Затова трябва да се предприемат ефективни мерки според него. Трябва да се направи оценка на риска на организираната престъпност в България, призова Цветанов.

Затова й, по думите на вътрешния министър, институциите трябва да се вслушват в резултатите и препоръките на неправителствените организации, а МВР трябва да е отворена институция.