Парламентът извади от забранителния списък за приватизация Български пощи. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол.

Припомняме, преди лятната ваканция депутатите спориха по промените в закона, внесен от ГЕРБ. Той беше атакуван от социалистите, а синдикатите пък предупредиха, че готвят протести срещу приватизацията на пощите.

Вчера обаче вносителят на закона Валентин Николов обясни, че между първо и второ четене ще предложи промени в законопроекта на икономическата комисия. С тях депутатът ще предложи връщането на „Български пощи" в забранителния списък и това ще бъде и окончателният вариант на законопроекта. По този начин депутатите ще гласуват дружеството да не се приватизира.

Този законопроект не може да бъде внасят от НС, тъй като това е правомощие на Министерски закон, подчерта по време на днешното парламентарно заседание Корнелия Нинова от БСП. Ние сме против този законопроект, защото се предвижда приватизация на предприятия на ниски цени, допълни тя.

Социалистката е убедена, че средствата от приватизацията няма да влязат в Сребърния фонд.

Пощите бяха извадени от забранителния списък, за да се получи дискусия, защото те не се управляват добре. Това заяви за News.bg Валентин Николов от ГЕРБ.Според него в момента пощите са губещи.

Трябва да има определено оптимизиране на дейността, категоричен е той. Дискусията беше за това, за да могат данъкоплатците да не понасят загубите на пощите, изтъкна Валентин Николов. Тази дискусия започна, но покрай изборите започна да придобива популистки измерения, посочи още той.

Пощите остават в забранителния списък, хората трябва да са спокойни, но при всички случаи там трябва да протекат промени и те вече са почнали, коментира Николов.