България е поискала от Гърция да й помогне с доставки на природен газ.

Това съобщи късно снощи министърът на развитието на Гърция Костас Хадзидакис, цитиран от БТА.

Доставките на руски газ за двете балкански страни бяха прекъснати преди повече от две седмици заради конфликта между Газпром и транзитиращата страна Украйна.

"Има молба за помощ с доставки на природен газ от България, която в момента е изправена пред много по-големи проблеми от Гърция", каза пред журналисти гръцкият министър след съвещание с правителствени служители по газовия проблем.

"Договорихме се с българската страна да организираме среща на експертно ниво, за да видим как е възможно да бъдат задоволени от наша страна някои нужди на България от природен газ, защото тя има проблем със синьото гориво за домакинствата", посочи още гръцкият министър.

Той поясни, че гръцки газови доставки са възможни при две условия: първо, ако няма проблем за Гърция, и второ, ако чисто технически може да бъде осъществено това.

Костис Хадзидакис увери, че Гърция няма проблем с природния газ до края на януари.

Запитан дали Гърция ще поиска компенсации от Газпром заради спрените доставки, министърът отговорил, че в договорите са предвидени процедури за компенсации и арбитраж, ако в крайна сметка не са изпълнени условията в тях.

Гръцката газова компания ДЕПА се закани да съди Газпром за недоставен газ през Украйна, съобщиха гръцки медии, позовавайки се на шефа на компанията Макис Папагеоргиу.

Папагеоргиу уточни, че исканата сума на компенсациите може да бъде 1 млрд. евро.