Израелските сили за сигурност убиха двама палестинци в Източен Йерусалим днес. Единият от палестинците е намушкал двама израелски граждани, обявиха от полицията, цитирана от Ройтерс.

Полицията поясни, че двама ултраортодоксални евреи са ранени при атака с нож, извършена от 16-годишен палестинец до Стария град в Йерусалим. Полицията също застреляла екстремист, който открил огън по силите на реда по време на среднощни сблъсъци в палестинския бежански лагер Shuafat.

„Хамас" обяви в съобщение, че нападателят в лагера е член на организацията. Героят мъченик се бори с израелските окупатори с езика, който те разбират, допълват от групировката.

През последните 11 дни зачести насилието между израелци и палестинци. Четирима израелци и 17 палестинци, включително няколко застреляни от полицията, са убити в Йерусалим, на Западния бряг, в Газа и в израелски градове. Десетки палестинци пък са пострадали при сблъсъци с израелски войници, а най-малко 12 израелци са ранени при ежедневни палестински атаки с хладно оръжие.

Насилието е заради опасения на палестинците, че посещението на еврейски групи, включително на депутати, в Стария град в Йерусалим ще засегне мюсюлманския религиозен контрол над джамията „Ал Акса" - третото най-свещено място за мюсюлманите по света.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно повтори, че няма да позволи промяна в споразуменията, според които евреи могат да посещават мястото, но само мюсюлманите могат да се молят в комплекса.