Ученият от Станфордския университет в Калифорния Робин Розенберг счита, че съществуващите видеоигри са полезни за геймърите. „Няма никакви доказателства, че игрите негативно влияят на човека. В същото време е известно за позитивното им влияние (терапевтично, образователно), когато става дума за повишаване на самочувствието или подобряване на координацията на движенията“, - отбелязва Розенберг, цитиран от PixelMedia.bg.

По думите на психолога, за негативно влияние може да се говори, когато се касае до геймъри-маниаци, които не са чак толкова много. „Моите деца също играят компютърни игри. Считам, че ако са си научили уроците, общували са с приятели и са се занимавали със спорт, останалото време могат да оползотворят по свое усмотрение“, - казва ученият.

Той отбелязва, че игровата дейност сериозно влияе на самооценката на човека – ако спечели победа във виртуалния свят, той се чувства комфортно и в реалния живот и става по-отзивчив при общуването с други хора.

„Децата минаващи курс на химиотерапия имат нужда от по-малко обезболяващи ако вниманието им е заето с видеоигра, - разказва Розенберг. - Серията Call Of Duty например развива реакциите и координацията, но на моите деца аз лично не бих позволил да я играят – тя не се препоръчва за геймъри под 18 годишна възраст, - заявява ученият и добавя, че агресивните игри позволяват да се освободи напрежението след тежък работен ден или след общуване с неприятни хора.

„Колкото сте по-млади, толкова по-силен ще е негативният ефект от агресивните игри. Но доказателства, че те някак влияят на възрастните няма. Ако сте предразположени към насилие, това само ще се отрази на избора ви на игра, а не обратното“, - резюмира психологът.