Дори и след непреодоляното вето на президента Росен Плевнелиев върху Закона за защита на конкуренцията, основните текстове, които ограничават някои права на големите търговски вериги, остават за повторно разглеждане от депутатите.

Народните избраници от парламентарната икономическа комисия се събраха, за да разгледат предложените от работна група нови изменения на критикуваните от държавния глава промени.

Социалистката Корнелия Нинова обясни пред журналисти обаче, че се запазват промените, които не позволяват на търговските вериги да включват в договорите си с производителите такси, срещу които не стои никаква услуга.

Идеята е да се въведе и забрана за правенето на отстъпки на стоки, при които цената пада под себестойност.
"Това най-много мъчи българските доставчици", отбеляза Нинова и подчерта, че най-важната есенция от първоначалния вид на законопроекта се запазва.

Народната представителка обясни още, че при новите изменения в определението за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне е конкретизирано какво точно означават страните при договаряне и са допълнени уточненията микро, малки и средни предприятия. В предишния вариант е било посочено само доставчици.

В резултат на тази промяна вече всички фирми с оборот до 97,5 млн. лева ще трябва да оповестяват публично договорите си с доставчиците пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Във върнатите от президента текстове този праг бе в размер на оборот до 50 млн. лева.