Закриването на МВР ще доведе до закриване на цялата държава, обявиха синдикати пред хиляден протест на сектор "Сигурност".

Стотици полицаи, пожарникари и други заети в структурите на вътрешното ведомство извикаха дружно, че не са доволни от чутото днес от министър Румяна Бъчварова.

Припомняме, рано-рано в почивния ден след извънредно заседание на Съвета по социално партньорство вътрешния министър Румяна Бъчварова обяви, че е постигната договореност по текстовете от проектобюджет 2016, които касаят орязването на социалния пакет за служителите в сектор "Сигурност", да бъдат оттеглени.

Демонстрантите заявиха, че са готови на протест всеки ден - "до победа". Искаме да видим бъдещето си в България, обявиха полицаи с плакатите си.

Малко преди да започне протеста от МВР съобщиха, че са арестували 10 души, подготвящи се да извършат провокации
Още...

Знамена, освирквания и означения на подразделения от цялата страна обагрят демонстрацията пред Народното събрание. Мнозина протестират със семействата си с мотива, че ведомството ще отреже именно парите за домакинствата на хиляди служители.

Нека Николай Ненчев е спокоен, армията няма да протестира, ние ще протестираме и за нея, обявиха синдикални представители. Те призоваха военните да са спокойни, защото, макар по устав да нямат правото на протест, полицаите ще защитят и техните права.

Подкрепа дойде и от сръбските полицаи в лицето на местен синдикален лидер, който използва българската трибуна да призове към борба за права и служителите в Сърбия.

Иван Петров, шеф на синдиката на надзирателите, припомни с ирония политическото определение, че служителите били тарикати. Ние не можем да си ползваме отпуските поради недостиг на служители, работим като през турско робство - наднормено, обяви той.

Петров припомни и как настоящият финансов министър Владислав Горанов напуснал миналия парламент като депутат, защото не можел да храни децата си с 2000 лева заплата. Как ние да храним нашите с 800 лева, че и да ни ги намалят, поиска да знае синдикалния лидер.

Той се върна и към изказване на Горанов, че било срамно мъж на 50 години да няма 20 хиляди лева в банката. Аз имам 30 хиляди - но задължения, обяви синдикалистът под бурни освирквания.

Неговите ретроспекции за Горанов, който е и първоизточникът на орязващия парите за сектора бюджет, доведоха до скандирания за оставката на министъра.

След двучасов протест с края на официалната част с приветствия и декларации много от демонстрантите се разотидоха. Макар събитието да е заявено до 17 часа, студът навън надделя и голяма част от протеста се разотиде.

Междувременно стана ясно, че следващият подобен протест ще е в четвъртък, когато на комисия ще се гледа на първо четене бюджетът за догодина. Мероприятието е със заявено разрешително от 13 часа до 20 часа.