Цоло Вутов е най-богатият българин.

Това сочи класация на финансовия всекидневник "Пари" в специално издание "100-те най-богати българи".

438.2 млн.лв. е богатството на най-богатия българин.

Бизнесменът е управител и съсобственик на 50% от групата "Геотехмин", която има дейности в минната индустрия и строителния бранш.

След Вутов в класацията се подреждат председателят на съвета на директорите на "Петрол Холдинг" Митко Събев (414.7 млн. лв.), Иво Каменов и Марин Митев (296 млн. лв.), представляващи "Химимпорт", и собственикът на "Агрохолд" Васил Златев (286.7 млн. лв.). Най-богатата дама в България е Цветелина Бориславова - основен акционер и председател на надзорния съвет на СИБАНК.

Тя е на 13-о място с богатство от 219.8 млн. лв. "Най-бедният" в класацията е Татяна Сотирова, съдружник в телекомуникационната компания "Булсатком", за която е изчислено, че има богатство в размер на 36, 985 млн. лв, съобщава вестник Пари.

Изпълнителният директор на вестника Лилия Апостолова посочи пред БНР критериите при подбора на най-заможния българин.

"Ние сме стъпили върху информация от Търговския регистър. Извадили сме основни показатели на около 1000 фирми и това е много, много голяма работа.

Това всъщност е различното. За нашата класация, ние като бизнес вестник, това, което в важно за нас, бизнесите, които генерират приходи и печалба.

Ние се интересуваме от работещи бизнес модели, а не от как някой примерно би искал да демонстрира или демонстрира успех", обясни Апостолова.