Консервативната партия „Право и справедливост" печели 39,1% от гласовете на полските гласоподаватели, докато управляващата досега „Гражданска платформа" е взела 23,4% от гласовете на провелите се в неделя парламентарни избори, съобщава „Ройтерс", позовавайки се на резултати от екзит пол на IPSOS.

Полският министър-председател Ева Копач обяви, че управляващата „Гражданска платформа" признава загубата си на парламентарните избори.

От своя страна лидерът на „Право и справедливост" Ярослав Качински обяви, че са победители на вота.

Данните от екзит пола показват, че „Право и справедливост" могат да управляват сами и няма да има необходимост да търсят коалиционни партньори.

Победата на "Право и справедливост" се разглежда като край на близо десетилетие икономическа и политическа стабилност в Полша и може да тласне 38-милионната страна към отдалечаване от европейската общност.

В първото си изявление след обявяването на резултата обаче Качински намекна, че очаква кръгът на поддръжниците на бъдещото правителство "да се разширява". Той отбеляза, че за първи път на избори в Полша побеждава една партия, което е "необикновено за полската демокрация". Той подчерта, че "ние трябва да сме повече, тъй като ни предстоят много задачи", и обеща "правото да се уважава и да няма никаква мъст или разчистване на лични сметки".

Що се отнася до политиката на бъдещото правителство, кандидатката за премиер от "Право и справедливост" Беата Шидло заяви, че тя ще следва "пътя, начертан от президента Лех Качински" (загинал при самолетна катастрофа край руския град Смоленск през 2010 г., б. р.). Според нея заслугата за победата е на решенията, приети от лидера на партията Ярослав Качински.

В бъдещия парламент влизат още три партии - дясната партия на рок звездата Павел Кукиз (с 9% и 44 мандата), партията на бизнеса "Модерна Полша" (със 7% и 22 мандата) и Полската селска партия (с 5,2%).

За първи път в посткомунистическата история на страната нито една лява политическа сила не успява да събере достатъчно гласове за парламентарно представителство.