Множество трупове на бездомни животни в найлонови чували откриха от фондация „Четири лапи" на сметището в Благоевград, след сигнал на местни природозащитници.

Животните са умъртвени по особено жесток начин, алармира д-р Марина Иванова от Четири лапи.

На дъното на една от ямите наистина има чували с трупове на кучета.

Някои от тях са съвсем пресни, други вече са започнали да се разлагат. Повечето трупове са целите в кръв, което означава, че са били умъртвени по мъчителен начин.

От фондацията са подали сигнал до районната ветеринарно медицинска служба и местната здравна инспекция, но техни представители не са били допуснати до сметището със заповед на кмета.

„Опасенията ни са, че от Община Благоевград организирано избиват кучетата по улиците", се казва в съобщението на международната фондация.

След инцидент с нападнат от бездомни кучета гражданин, кметът г-н Паскалев се закани, че проблемът ще бъде решен радикално и вече броят на бездомните животни е намалял с 39, се казва още в съобщението.

Сметището се стопанисва от общинска фирма „Биострой" и само нейни коли имат достъп до него, така че труповете не могат да попаднат там случайно."

В съобщения на Четири лапи се казва, че това е поредното грубо нарушаване на закона за защита на животните.

Природозащитните са на мнение, че единствено инкриминирането на убийствата и мъченията на животни ще на накара институциите да прекратят подобен род издевателства.

Припомняме, природозащитниците настояват за приемане на промени в Наказателния кодекс, които да класифицират убийството и осакатяването на животни, както и боевете с животни, като престъпление, предвиждащо затвор за извършителите.

По рано днес агенция  АФП съобщи, че двама нюйоркски тинейджъри могат да получат 25 години затвор за това, че си направили „жива факла" от котка.