Холандският кабинет одобри частична забрана за носенето на бурка, включително в училища, болници и в градския транспорт, съобщава АФП.

„Покриването на лицето в бъдеще няма да бъде приемано в образователните и здравните институции, правителствените сгради и градския транспорт", се посочва в съобщение на правителството, след като кабинетът подкрепи проектозакон на вътрешния министър Роналд Пластерк.

Забраната не се отнася за носенето на бурка на улицата, с изключение „в конкретни ситуации, където е от съществено значение хората да се виждт" или от съображения за сигурност, заяви пред журналисти премиерът Марк Рюте, след заседанието на кабинета.

„Законопроектът не разполага с никаква религиозна принадлежност", заяви той.

Правителството заяви, че е опитало да намери баланса между свободата на хората да носят дрехите, които искат и важността от взаимната и разпознаваема комуникация.

Предишен законопроект, забраняващ бурката дори на улицата и датиращ от миналото правителство на Рюте, който беше подкрепен от антиислямския популист Герт Вилдерс, ще бъде оттеглен. Правителството заяви, че не вижда причина за обща забрана, която да се отнася за всички обществени места.

Тези, които нарушават забраната, ще бъдат глобявани около 405 евро (около 450 долара).

Между 100 и 500 жени в Холандия носят бурка, повечето от тях само от време на време.