15-годишна ученичка пръска със спрей с нервно-паралитичен газ в час по английски, единият от съучениците й е бил с астма и изпада почти в безсъзнание, другият няколко дни лежи на системи в "Пирогов". Случилото се става преди великденските празници в столична гимназия, съобщава БГНЕС.

В един момент в часа настава смут, Камелия взима от чантата на своята приятелка флакон с газ и пръска единия от съучениците си. Класната реагира веднага и извежда децата.

Силният газ бързо се разпростира в затворената стая и така децата вдишват от него. Те кашлят, държат се за корема. Всеки има различни оплаквания - от стомашни болки, позиви за повръщане до алергични кашлици. Валери, който е напръскан, стигнал до болница, където лежал на системи, а Георги, който е бил до него, изпада почти в безсъзнание и за известно време цялото му тяло е било изтръпнало. Момчето има астма и за него подобен газ можело да има фатални последици.

Камелия бърка в чантата на Йоана и сама вади спрея. Това показали записите, които гледали от ръководството на гимназията.
"За мен това е абсолютно необмислена детска постъпка и в никакъв случай постъпка, при която иска да навреди по някакъв начин на съучениците си. Просто са си решили в деня преди ваканцията да си създадат някаква весела част", така си обяснява случилото се директорката Валерия Додова. Те извикали родителите на момичето, говорили и с нея и всички били видимо доста притеснени.

От записа се вижда и че децата с нищо не са предизвикали Камелия и тя пръска само веднъж с него, но газта е силна. Пръска в гърба на едното момче и след това веднага класната бързо извежда от стаята целия клас и ги сваля при медицинската сестра.

Целият клас от около 20 души минава през лекарския кабинет при медицинската сестра. С изключение на двете, до които е бил най-близко спрея, са пуснати. А от двамата пострадали единият е закаран от класната с такси до баба му, откъдето да идат на лекар. "Според мен са били взети всички мерки, които е трябвало да бъдат взети", каза директорката.

Какво ще се случи с момичето решава педагогическият съвет вчера късно следобед. Класната й предложила тя да бъде изключена и преместена в друго училище. Преди заседанието на съвета дори директорката сподели, че не знае как ще гласува. Жената, която има 35 години педагогически опит, среща подобен инцидент за първи път и е убедена, че момичето не го е направило, за да навреди.