След повече от 9 часа заседание състав на софийски районен съд осъди Валентин Димитров - Вальо Топлото на 5 години затвор.

По обвиненията във валутни престъпления той бе оправдан, присъдата е за недекларирани доходи като управител на фирма "Про Марк". 

Присъдата е много несправедлива. Относно недекларираните средства е имало административно нарушение, но в никакъв случай - престъпление. В решението по делото роля изигра и общественият натиск, тъй като присъдата е над средния размер и то ефективна  
           
адвокатът Таков
 

Като управител на фирмата не е декларирал пред БНБ за нуждите на статистиката на платежния баланс множество сделки на обща стойност 18 890 178, 36 евро (или 36 945 977,55 лв.). 

Припомняме, Топлото бе обвинен за валутни престъпления в особено големи размери.

В пледоарията си прокурорът поиска по думите му - над средната и около максималната присъда по чл. 251, както и конфискуване на парите по сметките в полза на държавата.
Според цитирания член максималната присъда е 6 години затвор. 

Съдът измени хода на делото, като реши първо да приеме доказателствата по случая преди разпитите на свидетелите.

Защитата от своя страна направи няколко нови искания за прилагане на доказателства.

Ако попитате 20 човека отвън, откъде са парите по сметките ми, ще кажат без колебания, че са откраднати от „Топлофикация". Преводите по моите сметки обаче са от още преди да знам къде се намира „Топлофикация" 
              В.Димитров

Повече от 6 часа продължиха пледоариите на адвокатите на Димитров, поискаха оправдателна присъда.

Както бе предупредено, фоторепортери и оператори на бяха допуснати да снимат в съда по искане на подсъдимия.

При дадената му последна дума преди произнасяне на присъдата бившият шеф на Топлофикация София поиска от съда оправдателна присъда и заяви, че целият този случай около него е целял резултати, които нямат нищо общо с правосъдието.

„Ако попитате 20 човека отвън, откъде са парите по сметките ми, ще кажат без колебания, че са откраднати от „Топлофикация".
Преводите по моите сметки обаче са от още преди да знам къде се намира „Топлофикация", заяви Димитров.

Той допълни, че по материалите по делото няма нито един факт за престъпен произход на парите по сметките му.

В началото на заседанието стана ясно, че Маркус Валеруц отново не се е явил като свидетел по делото.

Прокуратурата предложи разпитът му да се проведе чрез видеоконферентна връзка, като прокурорът представи документ от Националната следствена служба, че няма проблем да бъде предоставена техниката за провеждане на такъв контакт.

От своя страна защитата поиска на разноски на прокуратурата двете страни по делото и съдебният състав да разпитат Валеруц в Австрия.

Съдът обаче реши Валеруц да бъде заличен като свидетел по делото на основание, че неговите показания не са съществени за изясняване на обективната истина по случая.