Косово и Сърбия постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията, което може да павира пътя за Белград да започне преговорния процес с ЕС за присъединяване към блока, съобщи БиБиСи.

И белият дим излезе. Habemus pactum ( имаме споразумение, б.р.)", написа в „Туитър" косовският министър по интеграцията Влора Цитаку след разговорите.

Споразумението бе постигнато след месеци на напрежение на преговорната маса между сръбския премиер Ивица Дачич и косовския премиер Хашим Тачи в Брюксел. Преговорите се водеха с посредничеството на ЕС.

Преговорите приключиха. Текстът е парафиран от двамата министри", каза шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън, която посредничи в разговорите.

Текстът на споразумението не е оповестен официално. Но сръбският сайт Б92 съобщи, че съдържа 15 точки и две от тях се отнасят до: 9-та точка за политиката в населената територия със сърби и 14-та се отнася до членството на Косово в международни организации.

По-рано този месец Сърбия отхвърли предложенoто споразумение, тъй като не се гарантираше „пълната безопасност и защита на човешките права на сърбите в Косово".

Косово обяви своята независимост през 2008 година. Десетки страни признаха статута й, но Сърбия не.

Сърбия трябва да нормализира отношенията със съседите си преди да се присъедини към ЕС.