Министрите от кабинета предлагат на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаване на генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, гласи правителствено прессъобщение.

Той е военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз. Указът трябва да го освободи и от военна служба, считано от 19 октомври 2015 г., тъй като ген. Пехливанов навършва пределна възраст за заслужен отдих в резерва.

По непотвърдени данни за поста на ген. Пехливанов във Военния комитет на НАТО се спряга съветникът на президента - контраадмирал Георги Фиданов.

От 3 април 2012 година комодор Фиданов съветва държавния глава Росен Плевнелиев. Според биографията му, той е военен с достатъчно опит. През 2006 г. като старши национален представител на борда на фрегата „Дръзки" участва последователно в две мисии в Средиземно море - в операцията на НАТО ACTIVE ENDEAVOUR и във военноморския контингент на мисията на ООН в Ливан ЮНИФИЛ.

От 2007 до 2009 г. служи в щаба на Военноморските сили като помощник-началник на Щаба на ВМС по подготовката, а от 2009 до 2012г. - като директор на дирекция „Стратегическо планиране" в Щаба на отбраната при Министерството на отбраната.

Произведен е в звание „комодор" от месец юли 2009 г. През месец май 2014 г. е произведен в звание "контраадмирал".