Премиерът на Япония Шиндзо Абе разкри, че Токио и Вашингтон са близо до споразумение за свободна търговия.

Смятаме, че Япония и САЩ са близо до споразумение, но се надяваме да постигнем по-голям прогрес", каза той в интервю за The Wall Street Journal.

Абе добави, че иска да сподели мнението на Обама, че търговското споразумение е „изключително полезно за двете страни" по време на визитата му във Вашингтон на 28 април. Според него двете страни трябва да използват лидерството си за успешно приключване на споразумение за свободна търговия между 12 държави в Азия (Trans-Pacific Partnership).

Японски и американски преговарящи проведоха маратон от разговори в Токио в неделя и понеделник, за да изгладят различията.

Би било чудесно, ако успeя да постигна споразумение по време на срещата ми с президента, но когато изкачваш планина, последната стъпка винаги е най-трудната", изтъкна той.

Абе ще посети САЩ от 26 април до 3 май. Освен среща с Обама, той ще изнесе реч на съвместно заседание на Конгреса. Така за първи път японски премиер ще се обърне към американски конгресмени за последните 50 години. Абе също ще посети Бостън, Сан Франциско и Лос Анджелис.