Българските власти трябва да предоставят алтернатива и да спазват основните човешки права, когато принудително изгонват хора от незаконни жилища.
Това са заявили за БНР от Европейската комисия по повод събарянето на 60-те цигански къщи във варненската махала "Максуда".

Еврокомисията следи ситуацията във Варна, но още не е запозната в подробности със случая в „Максуда", уточнил говорителят Кристиан Уииганд.

"Заповедите за принудително изселване, издадени от националните власти, по принцип трябва да се основават на съдебно или административно разпореждане и да включват възможност за съдебно обжалване на изгоненото лице", коментирал говорителят на ЕК.

Комисията призова настойчиво българските власти да предоставят алтернатива за жилищно настаняване на изселените цигани.

"ЕК очаква от България да се заеме със ситуацията с ромите и да приложи мерките, с които се е ангажирала в своята Национална програма за интеграция на ромите. Тези мерки включват и жилищното настаняване", добавил Уииганд.

От институцията препоръчаха още, когато се изселват хора от незаконни постройки, местните власти да предвидят и програми за трудова заетост, образование и здравни грижи.