Конфедерацията на труда "Подкрепа" обмисля дали да обжалва решението за новите цени на тока, поправките в закона за енергетиката и част от новите наредби за работата на сектора.

Една от наредбите, която се очаква да намали ефекта от поскъпването на тока за бизнеса, не може дза влезе в сила със задна дата, тъй като няма законова база, а се чака и одобрение от Европейската комисия. Това обясни конфедеративният секретар на синдиката Александър Загоров, цитиран от БНР.

"Към нас има недомлъвки, към Европейската комисия също има една неизрядност, защото законодателството ни не е докрай изпълнено. Имаме неизрядност от страна на държавните институции в няколко посоки", коментира още Загоров.

Според енергийното министерство липсата на изричен запис в Закона за енергетиката, който да регламентира действие на наредбата със задна дата, не е пропуск.

Оттам твърдят, че докато Европейската комисия не одобри текстовете на наредбата, те са все още проект. След евентуалното одобрение ще бъде направена нова промяна в Закона за енергетиката, с която да се регламентира действието на наредбата със задна дата - от 1 август, обясниха за "Хоризонт" от енергийното министерство.