Лавинообразен скок на цената на насъщния прогнозират хлебари, цитирани от Дарик. Прогнозата им идва след като стана ясно, че 1 октомври токът ще поскъпне с до 10 %.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева коментира, че този път поскъпването ще започне от нивата и няма да е само 9 %. Тя е убедена, че скокът в цената на тока ще увеличи и сивия сектор у нас.

Кукушева предупреди, че увеличението ще започне лавинообразно да се натрупва, тъй като не се работи с първична суровина зърно, а с преработена вече суровина - брашно. „Не към 1 октомври, но към 30 октомври вече по рафтовете на немалко хлебарници и специализирани обекти, продаващи хляб, ще има корекция на цената на хляба и не очакваме да бъде просто 9 на сто", каза Кукушева. Тя уточни, че засега няма как да се изчисли какво ще е повишението.

Развитието на легалните фирми среща голяма пречка заради сивия сектор у нас и двойната надценка на дистрибуторите. По думите на Марияна Кукушева хлябът не скача от фурната директно в торбата на потребителя, а дистрибутор го доставя и реализира в търговската мрежа. Българският потребител купува хляба на почти двойно завишена доставна цена от търговските обекти, коментира още Кукушева.

Именно за да се намалят злоупотребите с цената на хляба, хлебопроизовидителите ще поискат Националната агенция по приходите (НАП) и агенцията по храните да създадат регистър на дистрибуторите на хляб.