Две ведомства ще си поделят язовирите в страната, стана ясно след спешна среща при премиера, която събра отговорните институции заради трагедията в село Бисер.

На нея бяха набелязани конкретни мерки и решения, оповестени по-късно от екоминистъра Нона Караджова на извънредна пресконференция в МС, на която присъстваха и колегата й Лиляна Павлова, както и шефът на Напоителни системи Георги Харизанов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма чрез НЕК, предприятие "Язовири и каскади" поема цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната, независимо от тяхната собственост.

Всички язовири, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и за енергийни цели, стават публично държавна собственост под управлението на МИЕТ, като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става НЕК Предприятие "Язовири и каскади", съобщи още министър Нона Караджова.

Всички язовири и микроязовири за напояване и риболов стават публична държавна собственост под управление на МЗХ, като оператор за тяхната експлоатация и поддръжката ще бъде "Напоителни системи".

Общините ще имат възможност в определен срок да заявят отказ от собственост върху язовирите, чиито собственик са, обясни още екоминистърът.

В случаите, при които не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право става "Напоителни системи".

МРРБ ще поддържа обобщен регистър на всички съоръжения във водния сектор, е още решено днес на срещата при министър-председателя.

В еднодневен срок регионалният министър, екоминистърът, икономическият министър и земеделският министър трябва да предложат промени в Закона за водите във връзка с взетите решения.

Нона Караджова изрази надежда законовите промени да влязат до месец в парламента. Тя съобщи, че започва изпускане на 50% от обема на изправните язовири, започва оглед на останалите язовири и ако се констатират някакви нередности, те ще трябва незабавно да се отстранят. Тези мерки са заради предстоящото снеготопене и предотвратяването на наводнения.

В момента създаваме много добра организация, увери министър Нона Караджова.

Експертна работна група ще дава ежедневна информация за състоянието на язовирите ни, стана ясно още. Такава информация има за големите ни язовири. За по-малките тя ще бъде предоставяна от областните управи.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че с еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева е обсъдена възможността за използването на евросредства за преодоляването на щетите. Но и държавата има средства за преодоляване на бедствия, категорични са министрите. Чрез фонда за бедствия и аварии ще бъдат финансирани дейностите по преодоляване на щетите, увери министър Лиляна Павлова.

Шефът на Напоителни системи Георги Харизанов разказа за редица нарушения от страна на концесионерите на язовири, както и от потребители.

Най-скорошният случай е от вчера при огледа на дигата на река Марица край Свиленград, която била повредена, защото хората с маркучи точели вода от реката за поливане.

При друг случай,, когато Харизанов бил на инспекция на язовир Черковна, видял, че той е заграден с ограда, както и попаднал на надписа "Частна собственост. Стреля се!". Край друг язовир пък вместо осигурено място за водопой на животните, шефът на напоителни системи видял построени вили и барбекюта.

От ,,Напоителни системи‘‘ ЕАД разпространиха последна актуална информация за язовирите, които са под тяхно управление.

На територията на Област Стара Загора, Община Братя Даскалови - яз. Найденово и Долно ново село са в режим на изпускане на водата и няма опасност от преливането им.

Общият обем на яз. Тракиец, намиращ се на територията на Община Хасково е 114 000 000 кубични метра, скоростта, с която се изпуска водата е 2 кубика в секунда.
Водата в яз. Добри дол (Община Първомай, Област Пловдив) е наполовина от капацитета му и за момента няма необходимост да бъде изпускан.

На територията на област Бургас - яз. Ахелой, Трояново, Барган също са в режим на изпускане на водата и няма опасност от преливането им.

Общият обем на яз. Ахелой е 12 670 000 куб. метра, като е освободен обем от 3 850 000 куб. метра. Язовир Трояново е с общ обем 5 900 000 куб. метра, до момента е освободен обем от 2 840 000 куб. метра. Общият обем на яз. Барган е 560 000 куб. метра, освободен е обем от 77 000 куб. метра.