Днес се провеждат предсрочни парламентарни избори.
По данни на ЦИК избитарелната активност за страната към 10:00 часа е 12,17%, което е малко над 2% процента разлиза от избирателната активност през 2009г.

През 2009 г към 10:00 часа, според тогавашните данни на ЦИК, избирателната активност е била 9, 95%.

Към 12:00 часа според МБМД избирателната активност в страната е 24%, а през 2009 г. според данни на ЦИК за 13:00 часа избирателната активност е 29, 31%.

Избирателната активност във всички 22 общини на София-област е 16 процента към 11.00 часа.

Избирателната активност в област Русе към 12.00 часа е 14,15 процента. Активността на избирателите в Добричкия регион е 13.97 на сто, според първите обобщени данни от Районната избирателна комисия към 11.30 часа. Избирателната активност към 10,30 часа в област Враца е 14,38 на сто като от 192 655 избиратели са гласували 25 304 души.

збирателната активност във Варненска област към 13.30 часа е 27.32 процента.

Без сериозни нарушения на обществения ред е започнал  изборният ден, съобщава МВР. Не са регистрирани опити за съботиране на изборния процес в  страната. Към 7.30 часа секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК.

Изборният ден у нас започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа. Ако след 20.00 часа пред изборната секция има негласували избиратели, те предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа, добавят от МВР.

Поради часовата разлика избирателният процес в чужбина ще започне днес и ще завърши на 13 май в 06.00 ч. сутринта със затварянето на избирателните секции в Лос Анжелис и Сънивейл, САЩ.


Избирателна активност по часове според МБМД

8:00 - 2,9%
9:00 - 7,1%
10:00 -12,1%
11:00 - 18,4%
12:00 - 24%
13:00 – 28,3%

14:00 – 32,1%

15:00 – 35,6%

 

Избори 2013 започнаха с отварянето на първите секции в Австралия, Южна Корея, Япония, Китай, Азербайджан, Русия, Афганистан, Грузия и ОАЕ, където към 7.00 ч. българско време 48 български граждани бяха упражнили правото си на глас.  В Канбера към същия час гласувалите са 20, Сеул - 4, Токио 10, Пекин - 8, Баку - 2, Дубай - 4.

Навсякъде изборният ден протича съгласно изискванията на закона. Това съобщават от Министерството на външните работи.

В болница „Пирогов" е разкрита специална изборна секция, тъй като желание да гласуват са заявили 82 пациенти и 5 придружители на болни.
Създадена е необходимата организация да могат да гласуват и пациентите, които са постъпили в болничното заведение в почивните дни.

Нормално е започнал изборният ден в Кюстендилска област,  съобщи за БТА говорителят и заместник-председател на Районната  избирателна комисия /РИК/ в Кюстендил Васил Иванов. Той уточни,  че сигнали за нарушения не са постъпвали в РИК. Отворени са всичките 281 секции. Имащите право на глас са 136 381 души, допълни Иванов.

Без нарушения на закона започнаха във Видин предсрочните  парламентарни избори, съобщи Владимир Иванов - председател на  Районната избирателна комисия.
Във Видинския многомандатен избирателен район за участие в  парламентарните избори са се регистрирали 154 кандидати от 31  политически партии, коалиции и граждански движения.

Гласоподавателите във Видинско са 98 551 души, а населението на областта е 115 593 жители. Жителите на Видинска област могат да  гласуват в 242 избирателни секции, разположени на територията на региона. Избирателните секции във Видинска област ще бъдат  охранявани от 350 служители на регионалните регионалните структури на МВР.

Изборният ден в област Монтана е започнал нормално и без  инциденти, съобщиха от Районната избирателна комисия в Монтана. Всичките 285 секции в региона са отворени и гласуването в тях  протича спокойно. Право на глас в областта имат 136 944 души. В последните три дни преди изборите в РИК-Монтана са  подадени 5 жалби за разлепване на агитационни материали извън определените от общината за това места. Те са разгледани и  решени, уточниха от избирателната комисия.

Изборният ден в Търговищка област започна нормално, съобщи за  БТА заместник-председателят на Районната избирателна комисия  /РИК/ Дияна Игнатова. Отворени са всичките 265 секционни избирателни комисии. В тях  са ангажирани общо 2095 души. В РИК-Търговище към момента няма  постъпили сигнали и жалби.

В Търговищка област имащите право на глас на извънредните парламентарните избори са общо - 121 627 души, уточниха от  отдела ГРАО. Гласоподавателите по общини са, както следва:  Търговище - 57 538 души, Попово - 27 504, Омуртаг - 24 617,  Опака - 6237 и Антоново 5731. За първи път в парламентарни  избори в областта ще гласуват 7066 души, съобщиха за БТА от  ГРАО.

Изборният ден във Варна започна нормално, съобщи за БТА  председателят на Районната избирателна комисия Кристиян Богоев.  В областния град са отворили всички секции, очаква се  потвърждение за това и за областта. Избирателите във Варненска  област гласуват в 623 секции. В 12-те общини на областта има осигурени секции за гласуване на хора с увреждания.

В Бургаска област 4 хиляди души са включени в забранителни списъци, след като са подали заявления, че ще гласуват по настоящ адрес. Близо 370 хиляди са гласоподавателите в Бургаско, като най-възрастният от тях е 102-годишният Васил Арнаудов от Бургас.

Предизборната агитация е забранена до 21 часа тази вечер. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга техника за заснемане на начина на гласуване.

Всеки гласоподавател трябва да разгъне дадената му от член на СИК бюлетина, за да се увери, че е по нея няма някакво отразяване. При взимането й тя трябва да има един печат. Вотът се отразява в тъмната стаичка само със знака Х в очертанията на квадратчето, в което гласуваме със син химикал. Всички други удостоверения водят до недействителност на бюлетината. Недействителна ще бъде и бюлетината, ако вотът е показан на членовете на СИК или гласоподавателят е видян да заснема по
някакъв начин вота си.

След сгъване на бюлетината тя се подава на СИК за поставяне на втория печат и се пуска в урната. След полагане на подпис от СИК връщат документа за самоличност на гласоподавателя. Сверяването на личните данни не бива да става на глас, заради тяхната защита съобразно закона.

6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци за парламентарните избори на 12 май.

Ще могат да упражнят правото си на глас само тези, чиито лични карти предварително са взети от представителите на СИК. Съгласно правилата, гласуването се извършва само срещу документ за самоличност - лична карта и зелен паспорт за родените до 31 декември 1931 г., или удостоверение от МВР при загубени документи.

В случаите, в които избирателят не бъде открит в списъка, се сверява постоянният му адрес. Ако той съвпада, се проверява дали не фигурира в т. нар. забранителен списък, който включва лишените от свобода, тези с удостоверение за гласуване на друго място, заявилите желание да гласуват по настоящ адрес или извън
страната.

Изборните секции по данни на ГРАО са около 11 700, като към тях следва да се добавят и подвижните комисии, комисиите в болниците, арестите, социалните домове. Изборни секции - 227, ще бъдат открити и в 57 държави.

Във вота участват 38 партии и 7 коалиции, над 7200 са кандидат-депутатите за 42-ото Народно събрание. Поради големия брой на формации интегралната бюлетина на места ще достига метър и 20 сантиметра. В новото Народно събрание ще влязат само тези формации, които на днешния вот ще получат над 4% електорална подкрепа.

275 наблюдатели от 5 международни организации ще наблюдават извънредния вот. Петте регистрирани международни организации за изборите са Парламентарната асамблея на съвета на Европа с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на организацията на черноморско и икономическо сътрудничество с 4 наблюдатели, ОССЕ - 109 досега регистрирани наблюдатели, ПЕС - 105 и Парламентарната асамблея на ОССЕ - 29 регистрирани наблюдатели.

За първи път ще бъде извършено и паралелно преброяване.

7 социологически организации имат разрешение от ЦИК да правят социологически проучвания в деня на вота.

14 450 полицаи ще отговарят за реда по време на изборите.

Припомняме, при промените в Изборния кодекс от ГЕРБ решиха, че за да може всеки един член от секционната комисия да има протокол трябва да се закупят копирни машини, за да се размножава с тях оригиналния протокол.

Опозицията тогава бе на мнение, че по-евтино е протоколът да е в седем оригинала - колкото са членовете на изборните комисии и този протокол да е с подпис и мокър печат, отколкото да се правят копия с ксерокси. Други възражения около тази новост бяха подготовката на някои членове на СИК за боравене с машините, както възможните прекъсвания на тока в някои населени места, което ще направи невъзможно използването им.

До предсрочните парламентарни избори се стигна, след като бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка през февруари. Тогава той я мотивира с пролятата кръв по улиците по време на протестите, които по-късно ГЕРБ обяви, че били не срещу партията и управлението, а срещу монополите и високите сметки.

След като всички партии върнаха на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на правителство, той назначи служебен кабинет с премиер Марин Райков. С указ на президента парламентът бе разпуснат през март, а днешният ден бе определен за провеждане на предсрочни избори.

Припомняме, че след като предизборната кампания бе белязана от скандалите с оповестените СРС-записи и образуваните до момента от Върховната касационна прокуратура 14 досъдебни производства за купуване на гласове, то във вчерашния ден за размисъл отново гръмна скандал - в костинбродската печатница „Мултипринт", чийто собственик се оказа приближен на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, при акция на ДАНС и Прокуратурата бяха открити 350 000 незаконни бюлетини.

След изразените от всички партии притеснения относно провеждането на днешния вот, от ЦИК успокоиха в изявление, че намерените бюлетини няма да се отразят на изборния процес, тъй като с тях няма да се гласува. От МВР увериха, че всички мерки за спокойното протичане на вота са взети.