Пети ден продължават опитите на полицията и спецчасти в САЩ да спасят отвлечено 5-годишно дете в щата Алабама. Припомняме, на 30 януари мъж застреля шофьор на училищен автобус в градчето Мидленд сити, след което взе дете за заложник.

Информацията за работата на екипите, действащи срещу похитителя, е оскъдна. Ройтерс съобщава, че екип по спасяването на отвлечени към ФБР е започнал преговори с мъжа, който се укрива в подземен бункер.

Изяснено е, че нападателят на училищния автобус е 65-годишният Джими Лий Дайкс. Мъжът е ветеран от войната във Виетнам.

От полицията не дават подробности за хода на преговорите с него. Съобщават единствено, че за момента Дайкс е поискал детски книги за оцветяване и медикаменти за детето, за което се знае, че страда от аутизъм. Мъжът е уверил органите на реда, че в бункера има електричество, храна и телевизия. Именно поради възможността похитителят да се информира от новините, информацията за ставащото с него се контролира внимателно, отбелязва медията.

Съседи описват мъжа като съмнителен. Една от живеещите в близост жена разказва, че преди време той е пребил до смърт кучето й с метална тръба.

Дълго време Дайкс пренасял вещи в бункера, който се намирал до караваната, която обитавал.