Критики към действията на НАТО отправи френският външен министър Ален Жупе, съобщава БиБиСи. По думите му Алиансът не предприема достатъчно действия, за да унищожи тежкото въоръжения, използвано от полковник Муамар Кадафи.

Цивилните в Либия продължават да се намират в риск, заяви френският дипломат номер едно. НАТО трябва да изиграе ролята си в Либия цялостно, посочи още той, припомняйки, че Алиансът пое контрола над операцията „Одисея зора", след като САЩ изтегли бойните си самолети от Либия.

От думите на Жупе стана още ясно, че Франция ще настоява въпросът за действията на НАТО в Джамахирията да бъде внимателно обсъден на предстоящата среща на външните министри от ЕС в Люксембург, предвидена за сряда.

Съществен проблем, по думите му, е хуманитарната криза в Либия, особено в град Мисрата. Там вече пристигат кораби с хуманитарна помощ. Европейският съюз, който не пожела да се ангажира с военна намеса в операцията, е длъжен да изведе като абсолютен приоритет осигуряването на подобни помощи, които да помогнат на населението, коментира Жупе.

Междувременно синът на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам отправи на свои ред критики към Франция. По думите му Париж е допуснал историческа грешка в Либия.

В светлината на множеството проекти, започнати там, френският президент Никола Саркози бе най-близкият съюзник на Либия и следователно нямаше никаква причина за започване на конфликт между Франция и Либия, коментира синът на Кадафи.

Той добави, че Франция няма да получи нито едно евро от войната в Джамахирията и ще бъде губещата от хаоса. Сейф ал Ислам предели твърденията за оттегляне на Муамар Кадафи като смешни, а въздушните удари на съюзниците като контрапродуктивни.