ЧЕЗ ще инвестира 2,3 млн. лева в рехабилитация, обновяване и развитие на електроенергийната инфраструктура на Западна България през август. От общия обем средства 1,4 млн. лева са предвидени за дейности по електроразпределителната мрежа на София.

Значителна част от предназначената за столицата сума ще бъде вложена в проекта по подмяната на 33 кабела 10 кV с дължина 57 хил. метра от подстанция „Хиподрума", непоправимо увредени вследствие на системни престъпни посегателства.

Обектът започна на 25 юли и по план дейностите по него ще продължат до 7 септември. С реализацията му, която възлиза на близо 1 млн. лева, ще се възстанови качеството и сигурността на захранването на 21,5 хил. домакинства, клиенти на ЧЕЗ, от близките квартали „Иван Вазов", „Стрелбище", „Борово", „Белите Брези", „Хиподрума" и „Крива река", както и за важни обществени сгради и социални и здравни заведения в района.

Компанията предвижда да вложи 323 хил. лева в дейности, свързани с нови присъединявания в София.

"Инвестираме в рамките на възможностите си за подобряване на качеството и сигурността на захранването за нашите клиенти. За съжаление принудителните инвестиции за покриване на щетите от кражби и посегателства на енергийни съоръжения все още представляват сериозна част от разходите, които правим.

Измененията в закона за управление на отпадъците вече дават резултати - отчитаме спад на посегателствата. Усилията в посока преодоляване на проблема обаче не трябва да спрат дотук. Необходим е строг контрол за спазването на закона от страна на компетентните органи и обществена нетърпимост към нарушителите", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

За три години и половина, от началото на 2008 г. до момента, ЧЕЗ е вложила над 21 млн. лева за възстановяване на щетите от кражби и посегателства на енергийни съоръжения. Само за 2010 г. компанията е инвестирала приблизително 10 млн. лева, или 14% от общия средногодишен размер на одобрените инвестиции, за предотвратяване на последствията от подобни престъпни деяния.

От стъпването си на българския пазар в края на 2004 г. ЧЕЗ е инвестирала над 450 млн. лева за поддържане, рехабилитация и развитие на електроенергийната инфраструктура в Западна България.