170 трактора са позиционирани около храм-паметника „Свети Александър Невски" и Народното събрание.

В 9 часа на мястото определено за протеста на зърнопроизводителите, който ще започне в 12 часа, имаше само двама представители на бранша. Очаква се останалите да се присъединят около обяд.

Припомняме, организаторите на протеста съобщиха, че хората, които живеят близо до София ще си ходят по домовете, а за останалите е осигурен хотел в покрайнините на София. Наета е и охранителна фирма за наблюдение на машините.

Министър Найденов:
В момента в центъра на София има 170 машини, а медиите представят нещата така, сякаш се случва нещо невероятно, марсианци все едно са слезли. Това е напълно нормално
Още...
Само премиерът може да ми поиска оставката, аз съм министър на всички земеделци, не само на производителите на зърно
Още

Зърнопроизводител от монтанско коментира пред news.bg, че те са дошли в София и са изпълнили заканата си да вкарат тракторите в центъра на столицата, отстоявайки поставените по-рано искания. По думите му зърнопроизводителите настояват да получат обещаните им 230 милиона лева, а оставките на министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов са крайна мярка.

Фермерът е категоричен, че хлябът е в основата на всичко и че те са готови да отстояват правата си докрай. Според него София не е България, а по повод упреците, че по време на протестите им на граничните пунктове на Капитан Андреево и Лесово са играли хора и са правили скари, той заяви, че това трябва да се приема като нещо положително, а не отрицателно.

Ние не сме тръгнали на кръстоносен поход, а за това, което ни се полага", подчерта той.

На този етап все още не е ясно дали има уговорени срещи с управляващите. Това ще се изясни по-късно. На всеки от тракторите е закачено българското знаме и лозунги като „Справедливи плащания за сектор земеделие".

В 12 часа стартира протестното шествие от „Александър Невски" до Министерски съвет и обратно. Все още не е взето решение как ще продължат протестите след изтичане на двудневното разрешение на Столична Община. Зърнопроизводителите, обаче, са категорични, че ще се борят докрай.

Припомняме 170-те машини влязоха в града тази нощи се разположиха на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски", а една малка част - 10-12 трактора - пред парламента. Шествието до Министерски съвет ще бъде без машини, със само един трактор предвождащ протестиращите земеделци.