Японският премиер Шиндзо Абе представи нов план за създаването на банка, която да финансира инфраструктурни проекти, което е очевиден опит за лансирането на конкурентен проект след неотдавнашните обявления от страна на Китай относно основаването на базирана в Пекин Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура, която да е конкурент на Световната банка, съобщават руски медии.

Говорейки на симпозиум в Токио под наслов „Бъдещето на Азия: Да бъдем иновативни", Абе заявил, че Япония, посредством Японската банка за международно сътрудничество, както и Азиатската банка за развитие, ще предоставя по-голямо финансиране за инфраструктурни проекти, по-рискови такива, за да отговори на това, което японският премиер описа като азиатски „вълчи апетит" за нова инфраструктура, достигащ 100 трилиона йени (830 млрд. долара) годишно.

„Ние ще стартираме нов механизъм, който предоставя финансиране за проекти с относително висок риск посредством Японската банка за международно сътрудничество", посочил Абе.

Помощта от японското правителство ще възлезе на повече от 4 трлн. йени (33 млрд. долара) в рамките на четири години и ще бъде насочена към подпомагане на азиатските страни, които развиват инфраструктурни проекти в партньорство с частния сектор.

Базираната във Филипините Азиатска банка за развитие, в която Япония има най-голям дял, също обмисля увеличаване на капитала, изтъкна Абе. Азиатската банка за развитие наскоро увеличи своя капацитет за отпускане на заеми с 50%, като част от опитите за разширяване на кредитирането на частния сектор.

Като цяло, посочи Абе, японското правителство в сътрудничество с банката на Китай ще осигури азиатските държави с финансиране в размер на 110 млрд. долара в период от пет години.