С началото на активния летен туристически сезон ресторантьорите започнаха да прилагат нов ценови трик - те посочват цена за 100 г. сурово тегло на продукт, който ще бъде поднесен в сготвено състояние, информира money.bg.
Този номер е особено изгоден за по-скъпи риби, които при сготвяне губят около 30% от първоначално измереното тегло. Когато е поднесено сготвено, клиентът първо не може да провери колко е тежал продуктът преди това, а твърде често няма къде да премери и реалното тегло на донесената му порция.
При цена от 4 лв. за 100 г, крайната цена само на рибата може да се окаже около 16 лв., а човек да е получил едва 180 реални грама. Трикът е приложим и при сервирането на пържоли.
Ernstwilhelm
на 17.06.2011 в 21:27:48 #8"Грамче по грамче ТРАБАНТЧЕ !! Пич по пич- Москвич ! Стара българска поговорка !!
IstinaTa
на 15.06.2011 в 01:11:55 #7Дайте имената на тези кръчми, че да не стъпваме там!
Hmmm
на 14.06.2011 в 10:32:09 #6Не знам за кръчми ама я идете в 4-5 звезден хотел в Швейцарско да речем. Основното идва в 40см чиния "нарисувана" с две 4-сантиметрови филенца, някакво листенце и сосче, което за един залък не стига да си натопиш ;-) Грамажът е остатък от социализма, когато имаше ревизори, които мереха. Сега клиентът сам е съдник. Ако му харесва това което получава за дадена сума ще повтори пък и на приятели ще го препоръча. Бизнесът в БГ обаче се крепи на принципа "ден година храни". Само дето не се мисли за другата година, а се надяват други "риби" да се хванат на въдицата. Успех на тези, които ще предложат качество и ще създадат дълготрайни връзки и доверие! И дано конкурентите им се усетят и се вдигне нивото като цяло. Пак казвам - няма значение цената!
none
на 13.06.2011 в 18:46:13 #5Е, на какво, ако не на суровият продукт да се смята грамажа? Ако някой поиска по-препечена порция? Една пържола (говежда) тежи съвсем различно, ако е направена алангле или много добре препечена... според вас колко разфасовки трябва да има в кухнята? Тук всички специалисти се оказаха по кръчмите, ама тя кръчмата има два входа и трябва да си ги ползвал и двата, за да говориш толкова компетентно. Като че ли не е трик че с 240 лева на месец може да се живее... това е номер дето заслужава внимание
focus
на 13.06.2011 в 15:35:47 #4Журналистическата глупост край няма... Или не сте обяснили добре какво имате предвид, или "чукча писател не читател". Калкулация на една порция е интересно дали знаете как се прави. ... или на 1 хляб примерно...
don_reas
на 13.06.2011 в 15:16:49 #3aз пък никъде няма да ходя защото яко съм го закъсал, дреме ми за цените
Borneo
на 13.06.2011 в 15:15:54 #2Дали не трябваше магистрала "Струма" да се построи преди "Тракия" и "Хемус" с оглед на засилващия се поток към фалираща Гърция
max_power
на 13.06.2011 в 15:11:53 #1С една дума, колкото и да си отваряте очите, в БГ все ще бъдете излъгани. Ное си го знаем, но някой да преведе статията и на английски и руски.