Ако изборите се проведени нормално, чисто - сме изправени пред класическа политическа ситуация, в която имаме победител на изборите, макар и с малко. В конкретния случай победителят не е победител.
Такъв коментар направи в ефира на БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан за резултатите от парламентарните избори, проведени на 12 май.

„ГЕРБ са в тотална, заслужена изолация и верният прочит на вота на българския гражданин предполага да се търси съставяне на правителство извън управлявалото до момента мнозинство", посочи Местан.

За 4-годишното управление на ГЕРБ той посочи, че сме станали свидетели на управление, припознало корупцията и престъпността, на замразяване на пенсиите за сметка на раздаваните бонуси и на израждане на властта в своеобразен тоталитарен модел.

За спечелените преди 4 години избори от партията на Борисов, Местан призна: „Аз съм убеден, че голяма част от този вот през 2009 г. беше искрен". Той обаче противопостави на тогавашния резултат сегашния вот, за който коментира: „Структурата на 1 млн. гласа за ГЕРБ е много интересна - немалка част вече се дължи на властовите зависимости".
ГЕРБ са първата партия след 1997 г., която реализира тотална чистка на всички кадри. Чистката на ГЕРБ засегна цялата хоризонтала и вертикала на държавното управление, обясни лидерът на ДПС.

Дори да получим 37 мандата за сметка на ГЕРБ, няма да се промени изначалната ни теза, че сега е време за намирането на друга, наистина нова формула за управлението на страната, която да включва интелектуалния потенциал на цялата нация, посочи Лютви Местан и коментира, че изразът звучи клиширан, без да е реализиран в реалната ситуация.

„Ние избираме правителство на интелекта пред правителство на интуитивното начало", категоричен бе той.

Местан посочи, че първият мандат за съставяне на правителство ще бъде получен от ГЕРБ и най-вероятно пред нас ще бъде изправена фигурата на Борисов - но по думите му той вече има излъчване от миналото. От другата страна имаме Пламен Орешарски. Аз избирам интелекта пред интуицията, избирам първото лице множественото число, което е в устата на Орешарски, който казва „ние", пред първото единствено на Борисов, коментира лидерът на ДПС и припомни думите на експремиера: „Аз ви направих детските градини, аз ви построих магистралите, аз ви направих метрото".
"Избирам емоционалната зрялост, рациото на Орешарски, пред егото", категоричен бе Лютви Местан.

И в ДПС има много силни негативни настроения и срещу БСП, призна Люлви Местан, но уточни: „И точно тук се намесва политическа зрялост да се положат надпартийни усилия в името на националния интерес". Той отново подчерта, че партията му няма да се включва в каквато и да е коалиционна формула от познатия тип. Местан за пореден път изтъкна, че е абсурдна коалицията между ДПС и „Атака". „Коалиция между ДПС и „Атака" в каквато и да е форма означава тотално израждане на политиката. Нашият избирател има много солидна, здрава ценностна система и никой няма право да прави експерименти с душевността на избирателите", посочи лидерът на ДПС. По думите му еднопартийният кабинет ще има достатъчно кратък живот, както и класическата коалиция между две и три политически партии.

Ние нямаме кандидатурата на Станишев за премиер. Доколкото ми е известно Орешавски не е член на БСП. Той има интересна биографи, десен е по своите убеждения и като финансов министър доказа, че може да носи политическа отговорност. От това има нужда и българският бизнес - да има един уравновесен министър-председател, чиито действия ще бъдат предвидими. Предприемачеството има своето парламентарно представителство в лицето на ДПС и съм сигурен че ще има своя партньор в лицето на един министър-председател, който ще се казва Пламен Орешарски.

Местан не пропусна да благодари на избирателите на ДПС. „Изразявам своето възхищение от стоицизма на нашите избиратели, за които ценностите се оказаха по-силни от страха, който им се внушаваше през последните 4 години", посочи той. По думите му ДПС издържа на най-тежкото си изпитание. Това са първите избори, на които ние се явяваме като опозиция, допълни лидерът на Движението.

В заключение той се обяви за бързо съставяне на отговорно правителство, „защото най-лошият сценарий за България е да се върви към още едни избори".
Струва ми се, че колкото и трудна да изглежда задачата за съставяне на стабилно правителство, ние ще се справим, изрази надежда лидерът на ДПС.