Близо 3 часа в метрото прекара жена на инвалидна количка тази нощ. Причината за неприятна ситуация е развален асансьор, а техниците отказват съдействие след 21:30 вечерта, освен ако няма заседнал човек в асансьора.

Мариана Харизанова се е прибирала от работата си в центъра на София до Люлин, където живее, използвайки асансьорите за хора с увреждания в метрото. Тази нощ обаче прекара близо три часа в Метрополитена.

Техниците отказвали да пристигнат на мястото, където асансьорът на метростанция „Люлин" бил развален, защото нямало заседнал човек.

Полицията и служителите на Метрополитена са предложили на жената да бъде качена на ръце след като пристигнали на мястото.

Не е справедливо да не работи асансьора, да ме теглят по стълбите, не съм чувал с картофи. Количката е много тежка, аз съм едра жена. Дежурните техници казват, че няма да дойдат, ако няма заседнал човек", каза Мариана.

При това положение жената била принудена да прекара няколко часа. След няколко позвънявания техниците от фирмата за поддръжка на асансьорите все пак пристигнали и успели да отстранят повредата.

Нощно време работим само за аварийно спасяване. След като не е закъсал никой в асансьора, не тръгваме да правим ремонти", подчерта Спас Молешков, техник, цитиран от БТВ.

В един часа след полунощ, когато повредете най-после беше отстранена и Мариана се запъти към дома си, на мястото пристигна и директорът на Столичното метро Стоян Братоев.

Ситуацията показва, че този срок трябва да бъде удължен. До 23.30 трябва да има човек на разположение. Утре ще викнем фирмата и ще направим съответния анекс към договора", обеща Стоян Братоев.

До десет дни от Метрополитен обещаха, че хората с увреждания ще могат да разчитат на асансьорните техници до полунощ.