Днес преди обяд е бил претърсен домът на бившата шефка на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева, съобщиха от пресцентъра на РЗС.

От РЗС съобщиха, че от дома й са иззети компютри, документи, дискове, флаш памети и други.
Операцията е осъществена под предлог, че продължава разследването във връзка с фалшивата дипломата на Калина Илиева.

Според РЗС обаче истинската цел на операцията е изземването на документи, уличаващи в корупция и източване на ДФ „Земеделие" организирана пресътпна група от чиновници начело със земеделския министър Мирослав Найденов.

Според партията на Янев това опит да бъдат заличени корупционните следи в правителството на ГЕРБ.
От РЗС смятат, че полицейщината набира застрашаващи размери и нанася тежки удари на българската държавност. РЗС ще информира ЕК за още случаи на корупция в земеделското министерство.

Не са иззети нито документи, нито вещи от нито един от претърсените адреси по досъдебното производство срещу Калина Илиева, бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие". Това каза пред Агенция "Фокус" Руси Алексиев, говорител на Софийска районна прокуратура.

„На 30 ноември е образувано досъдебно производство срещу Калина Илиева за документно престъпление. Един от най-важните въпроси при него е да се установи оригиналът на съответния документ.

Поради тази причина още същия ден, в който е образувано досъдебното производство, наблюдаващият прокурор е поискал от съда разрешение за извършване на обиски и претърсвания за евентуалното изземване от известните му от делото адреси на Калина Илиева, където има данни, че живее или е пребивавала", обясни говорителят на прокуратурата.

На 1 декември 2010 г. Софийски районен съд е издал разрешение за извършване на тези претърсвания. На следващия ден, 2 декември, са извършени претърсвания на няколко адреса, където Калина Илиева живее или е пребивавала.

"При тези претърсвания не е открито нищо, което да е относимо към делото, което е образувано срещу нея. А именно - не е намерена нито дипломата в нейния оригинал, не са намерени други документи, които биха били полезни за разследването, не са намерени и вещи, които биха могли да бъдат отнесени към предмета на доказването", заяви Алексиев.