Българското правителство посреща новите финансови трусове с притеснение, но и с умерен оптимизъм. Финансовата ни дисциплина е отлична.

Това заяви пред БиТиВи премиерът Бойко Борисов и допълни, че очаква след месец, Standard and Poor's да повиши кредитния ни рейтинг.

„Убеден съм, че септември ще бъде повишен, защото всички параметри, които съвременната финансова политика изисква, в България се спазват - умерено харчене на парите и то само в инфраструктурни проекти - в екология, магистрали, пречиствателни станции и пристанища. Оттам държавата в следващите години ще получава и то огромни приходи", заяви премиерът.

Борисов препоръча на застрашените от дългова криза европейски държави да се поучат от българския финансов модел. Той изтъкна, че страната ни е стабилна, защото правителството управлява добре финансите.

"Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел. Фискална дисциплина, пакт за финансова стабилност. Никой да не си позволява да харчи повече отколкото изкарва държавата, защото това гарантира стабилност", подчерта той.

В отговор на въпрос дали още смята, че България трябва да се присъедини към Еврозоната, премиерът коментира: „Вече Еврозоната трябва да се промени, да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите, такива каквито са в България и едва тогава бихме се присъединили към еврозоната".