На Третата световна среща на българските медии, която протича в Рим, министър-председателят Сергей Станишев призова европейските правителства да окажат натиск над Либия да освободи шестимата медици, осъдени на смърт.

По думите на премиера, който днес бе гост на срещата, българското общество е солидарно със съдбата на медицинските сестри и очаква подкрепата на партньорите ни по света за тяхното освобождаване.

България се развива стабилно, във възходяща линия. За да бъдем една наистина модерна държава, българското общество се нуждае все повече от всички българи, от тяхната квалификация, усърдие, трудолюбие, заяви в началото на обръщението си Станишев, цитиран от БТА,

Премиерът оцени високо основната тема на форума „Кирилицата в Европа".
Изпитах гордост като министър председател, когато имах възможност да говоря на български на първия ми европейски форум като министър-председател, заяви той.

Символиката на поредната журналистическа среща е пряко свързана с членството на България в съюза, каза още министър-председателят.
Той отбеляза, че и българското общество, и българската държава имат нужда от диалог с българските медии и общност по света.

България се промени радикално и днес съвсем заслужено е член на европейската общност подчерта пред форума премиерът, като се аргументира с икономическия растеж, който е над 5 процента годишно и с намалялата безработица.
Той призова българите извън страната да се върнат у нас и да намерят своето място в България, защото цялото ни общество, икономиката ни се нуждаят от тях.
Капиталът на България винаги са били хората и техните способности, добави министър-председателят.