България е на прага на сериозна газова криза, предупредиха от Българския енергиен и минен форум, цитирани от БНР. Лошото е това, че от 2009  г., когато беше първата криза, до този момент нищо не сме научили, напротив, нещата се развиват в низходяща спирала, нещата са по-зле, отколкото 2009-а година, и това е престъпление, коментира проф. Христо Казанджиев.

Без тежки и сериозни реформи в сектор „Енергетика", увеличение на цената на тока ще има още следващата година. Това заявиха още от Българския енергиен и минен форум. От неправителствената организация се обявиха твърдо против проекта „Южен поток". Според тях той не носи никакви ползи на страната ни и ще последва съдбата на АЕЦ „Белене".

От енергийния форум са категорични, че вдигането на цената на тока е най-лесният начин за решаване на кризата в сектора.

Иван Хиновски посочи, че оскъпяването на електроенергията ще покрие малка част от дефицита в системата. По думите му дефицитът е 900 милиона лева и се трупа ежегодно. През следващата година може да бъде и повече. Без реформи, само с повишаването цената на електроенергията, той може да бъде компенсиран някъде около 200 милиона, изчисли експертът.

По темата „Южен поток" специалистите са на мнение, че страната ни трябва да се откаже от проекта и да остави „Газпром" сама да реализира газопровода.

От своя страна проф. Христо Казанджиев посочи, че парите от „Южен поток" и от редица други проекти генерират огромна политическа корупция. „Всъщност това са хранилките на статуквото в България", заключи Казанджиев.