Повече от 20% от българските деца запалват първата си цигара преди да навършат 10-годишна си възраст и тази тенденция се запазва без промяна през последните години.

За последните две десетилетия броят на децата пушачи у нас се е удвоил.

Тези факти бяха оповестени на пресконференция в столицата, пише Здраве.нет. Експерти от Националния център по опазване на общественото здраве представиха данни от представителни проучвания, извършени през последните години, които потвърждават негативните тенденции и нагласи в областта на табакизма в детска възраст.

В пубертета пушат по-голям брой момичета (главно защото свързват пушенето с желанието си да отслабнат), но след 15-годишна възраст момчетата настигат връстничките си и са също вече трайни пушачи.

Съобщени бяха и изводи от сходни проучвания в Европа и САЩ, които доказват, че ако тютюнопушенето не започне в детството, то вероятността това да се случи в по-късна възраст е много по-малка.
Също така е доказано, че шансът на възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото в по-ранна възраст той е пропушил.

Един от начините да бъдат приобщени децата към идеята да избягват тютюнопушенето е те да бъдат включени в тематични занимания с различни видове изкуство, посочиха експертите.
И тази година българските деца ще имат възможността да участват - за14-ти пореден път, в Международния конкурс за детска рисунка под мотото „Не на цигарите!", организиран съвместно от Министерството на здравеопазването, Националния център за опазване на общественото здраве и Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания.

Участниците в него ще се състезават в две групи: деца в предучилищна възраст - от 5 до 7 години и ученици - от 7 до 11 години. Председател на комисията ще бъде художникът Иван Яхнаджиев. Голямата награда е едноседмично пребиваване в Рим на победителя заедно с един родител, по време на което наградените деца от всички страни ще имат аудиенция при папа Бенедикт ХVI.