Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е обещал България да е първата страна в Европейския съюз, която ще получи азербейджански газ през южния газов коридор, който достига до Турция, Гърция и Италия.

Това е станало ясно по време на срещата между Алиев и премиерът Борисов, който е на двудневно посещение в Баку.

Очаква се газ към България да потече в края на 2013 или 2014 година, като това ще зависи от скоростта, с която ще се изградят междусистемните връзки на България с Турция и Гърция, предава БНР.

Освен това ще се задълбочи сътрудничеството в секторите търговия, селско стопанство, IT технологии и туризъм. Ресорните министри от двата кабинета ще договорят конкретни параметри и проекти.

За утре е планирана среща на Борисов с премиера Расизаде, след което двете делегации ще проведат пленарни разговори в присъствието на премиерите, ще се подпишат и две спогодби за противодействие на престъпността и подкрепа със справянето при бедствия и аварии.

Припомняме, до момента президентът Алиев е посещавал два пъти страната ни, а досегашният ни президент Първанов е бил на посещение в Баку 5 пъти в рамките на двата си мандата, в резултат на което бе договорено страната ни да получава по 1 милиард кубически метра природен газ годишно, но доставката засега е невъзможна.

Затова се обсъждат вариантите за пренос през Турция, за което е необходимо да се изгради междусистемната газова връзка между нашата страна и южната ни съседка. В последствие стана ясно, че количеството може да бъде удвоено.

Последната идея, по която се работи, е доставката на компресиран азербайджански газ през Грузия и Черно море, за което трябва да се направи специален терминал.