Знатно тракийско погребение от втори век откриха археолози край град Опака. При спасителни разкопки около гробищния парк историците се натъкнаха на непокътната могила, пълна с богати погребални дарове. Между тях и части от златен венец. Според историците става дума за едно от последните погребения по тракийските обичаи.

Човекът, който е погребан явно е бил местен тракийски първенец. Тези златни накити и бронзови украшения са полагани в гробовете на най-знатните", каза Стамен Станев - археолог в Исторически музей Попово, цитиран от БиТиВи.

Тялото е изгорено, но около него непокътнати са останали даровете - керамика, стъклени и бронзови съдове за козметични продукти. До момента са открити и шест листчета, за които археолозите предполагат, че са украсявали златен венец. 

Те са произведени най-вероятно извън територията на днешна България, внесени са тук и със сигурност може да се каже, че е предмет на лукса", каза ръководителят на разкопките Никола Русев.

Предположението на археолозите е, че две близки тракийски селища в околността са избрали това място за погребение на знатните си граждани.

Наличието на няколко могили в близката околност, които формират един по-голям могилен некропол, говори наистина за наличието на място, където са погребвани значително по-знатни хора, живели по тези земи, смята Русев. Находките ще бъдат реставрирани и показани в музей.