Автомагистрала „Струма" свършва в нищото и няма връзка с Гърция, пише вестник "Сега". Става дума за последния участък от магистралата, който се довършва. Той води към граничния пункт Кулата - Промахон. Оказва се, че заради недоглеждане при проектирането трафикът от магистралата ще се затапи. Трасето към Гърция е натоварено и опасно и това създава опасност от катастрофи.

Причината е, че след крайната си точка магистралата „слиза" на двулентовия път Е-79 за 1,4 километра, докато стигне българо-гръцката граница.

Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров обясни, че за да не се образува тапа е организирано бързо проектиране и строителство на отсечката. Идеята била изграждане на трилентов път - две ленти да водят към пункта, а едната да е за влизащите в нашата страна. Лазаров смята, че това ще осигури вливане на трафика в по-широкото обновено шосе и безпроблемно пътуване към Гърция.

За разширяването на тези 1,4 км от Пътната агенция вече е обявена обществена поръчка. 3,1 млн. лв. е прогнозната стойност на изпълнението. Икономически най-изгодната цена е критерият за оценка на офертите. Срокът на изпълнение е 40 дни, като 10 от тях за проектиране и 30 за строителство. Предложенията се очакват до 22 юни.

Вестникът припомня, че това не е първият случай на строеж на магистрала, когато в проекта е пропуснато да се предвиди къде се отвежда трафикът.

Първият подобен проект беше при откриването на магистрала „Люлин", който е продължение на „Струма", но се влива в Околовръстното при столичния жк „Люлин".

При проектирането преди 15 години пък не е била предвидена връзка между магистралите "Тракия" и "Марица" при пътен възел Оризово. Това стана ясно през февруари и АПИ сега се зае и с нейното проектиране и изграждане.