На фона на подкрепата, която страната ни заяви за действията на ЕС спрямо Руската федерация в контекста на събитията в Украйна, Москва забрани на свои държавни служители от службите за сигурност да преминават границите на 150 страни, сред които е и България, съобщи „Обозреватель”.

На всички работещи в регионалните и териториалните дирекции на руското Министерството на вътрешните работи, които имат достъп до служебни тайни, се забранява да посещават още САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Франция, Германия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Япония, Турция, Египет, Ирак, Япония и т.н.

В списъка се открояват имената дори на традиционно приятелски държави като Ирак, Египет и Куба, които също се разглеждат като заплаха.

Любопитна подробност е, че държавните служители все още могат свободно да пътуват в Украйна, въпреки обтегнатите взаимоотношения между двете страни.



Целта на мярката е Москва да се предпази от евентуално изтичане на тайни сведения към чужди разузнавания, които по-късно биха могли да се използват за проникване в страната.

До сега за пътувания извън страната руските силоваци трябваше да представят писмена молба, след което да получат официално разрешение от своите началници. От днес обаче заетите във Федералната миграционна служба, Федералната служба за контрол на наркотиците, Федералната служба за изпълнение на наказания и част от военнослужещите ще имат значително ограничени възможности за почивка в чужбина.

Изключения ще бъдат правени „само в отделни случаи” и при наличието на „основателни причини”. Няма никаква яснота каква ще бъде продължителността на забраната, която към момента е издадена безсрочно.

Личният състав на засегнатите ведомства вече е бил уведомен за забраната, която се очаква да стане неразделна част от вътрешния правилник.

В силовите структури на Руската федерация са заети около
4 млн. души, като по изчисления на експерти
над 250 хил. от тях имат достъп до някакъв вид секретна информация.

Припомняме, че преди по-малко от две седмици, на 11 април, Москва препоръча на руснаците да не пътуват до държави, които имат договори за задържане и предаване на чужденци по искане на САЩ, сред които е и България.