Британският премиер Тони Блеър пристигна без предварителна уговорка в Ирак, съобщи СиЕнЕн.

Това бе направено поради съображения за сигурност, уточняват от телевизията.

В момента, когато той летеше към Зелената зона в Багдад, въоръжени мъже нахлуха в сградата на Червения полумесец с иракската столица и отвлякоха над 20 души, служители и посетители на благотворителната организация.

Това бе поредната атака в Багдад, където през последно време всеки ден загиват десетки цивилни иракчани, жертва на нестихващите нападения между сунити и шиити.

Именно за национално единство говориха иракският премиер Нури Ал Малики и британският премиер Тони Блеър по време на съвместната си пресконференция в Багдад.

По време на шестото си поред посещение в Ирак от началото на военната операция през 2003 г. Блеър обсъди с Малики и с иракския президент Джалал Талабани необходимостта от увеличаване броя на иракските сили за сигурност.

Британският премиер подчерта и значението на подкрепата на останалите страни в региона, от която иракското правителство би могло да се възползва.

От своя страна иракският премиер Нури Ал Малики се съгласи, че съседните страни и международната общност трябва да защитават новата демокрация от „елементи, които не искат да видят светлината и демокрацията в този регион".

Блеър добави, че военната операция, която в последно време е имала успех в Ирак, е била тази в Басра, където се намира най-голямата част от британския контингент, който общо наброява 7000 войници.
Във връзка с това Блеър гарантира оставането на британските части в Ирак толкова, колкото е необходимо.

Припомняме, че над 120 души от британската армия загинаха от началото на мисията си в Ирак.