Малко след началото на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност опозицията напусна.

Причината, както поясниха представителите й пред журналисти, е отхвърлянето на предложението им първата точка в дневния ред на заседанието да бъде доклада на ОЛАФ, вместо предвиденото разглеждане на подготовката на нов закон за отбраната и въоръжените сили.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че още утре в парламента опозицията ще започне консултации за отстраняване на президента (импийчмънт).

В началото на заседанието държавният глава представи дневния ред, в който беше включено и разглеждане на резултатите от проверката на инцидента в Челопечене, и състоянието на складовете за боеприпаси, както и мерките за ускоряване на унищожаването на излишните боеприпаси.

Президентът предложи след изчерпването на тези теми да бъдат поставени на обсъждане актуални въпроси - без ограничения на тематиката и времето за тяхното обсъждане.

По въпроса защо опозицията не изчака точка „Разни" за въпроса за ОЛАФ Иван Костов обясни:
„Защото чухме обяснението на президента", имайки предвид изявлението му непосредствено преди заседанието на Консултативния съвет, коментирайки, че това не е обяснение.

По думите на Йордан Бакалов президентът явно не иска нищо да каже и прехвърля към това негово изявление.

Волен Сидеров посочи, че опозицията е напуснала заседанието, тъй като президентът не е реагирал на призива да включи в дневния ред на обсъждането неговото обяснение защо и как е свързан с престъпни кръгове.
„Той е свързан с престъпни кръгове, хора, които крадат", категоричен е Сидеров.
„Това обвързване трябва да има своите последици, сега има достатъчно данни Първанов да подаде оставка", заяви още Сидеров.

Иван Костов подчерта, че обществото се разделя по въпроса коя е причината да не получаваме европейски средства.
За нас най-тревожното е, че ЕС отнема пари на България, отнема правото на Орешарски и Гагаузов да разплащат с европейски средства", каза Костов и добави, че това е огромен удар срещу националната сигурност.