Мястото и образа на паметника на Цар Самуил предизвикаха дискусии часове преди откриването на творбата на склуптора Александър Хайтов в телевизионните студия.

Най-спорният детайл са очите на цар Самуил, които отразяват светлина. "Тези очи вътрешно излъчват огън", заяви авторът на паметника на цар Самуил пред Нова телевизия.

Според критиците на творбата, паметникът не е естетически издържан. Други смятат, че паметник на цар Самуил изобщо няма място в София.

„Това е направено с хора от БАН. Не съм си го изработил аз в къщи, докато се чудя какво да правя", заяви Александър Хайтов.  Той обясни, че така критикуваните очи на паметника, символизират очите на всичките ослепени войни на цар Самуил.

Той ще гледа вместо тях, символиката е тази", заяви Александър Хайтов.

Произведението му беше защитено от проф. Георги Близнашки и проф. Божидар Димитров.

Пред bTV спонсорът на паметника Милен Врабевски заяви, че светещите очи на новия паметник ще минат през нови процедури на одобрение.

Как ще се случат обаче те не стана ясно, тъй като зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов отказа участие в предаването в последния момент.

Врабевски обясни, че светодиодите в очите на монумента са използвана технология по целия свят като контражур на нощните прожектори. Макар че неколкократно заяви, че съществуването им ще бъде отново поставено на въпрос пред експертите, неговото убеждение е, че очите ще останат в този си вид.

Авторът Александър Хайтов обяви, че ако това се случи, ще бъде осакатяване на работата му и даде пример с романа „Тютюн" на Димитър Димов, който бил преправен по партийно нареждане.

Фосфоресциращи очи на паметника на цар Самуил не бяха приети от софиянци. Ден преди откриването му заваляха подписки и протестни писма.