Конфликтите в Украйна, Близкия изток, Северна Африка драстично променят средата за сигурност.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев при откриване на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Тези кризи, по думите му, дестабилизират демократичните устои.

Центърът ще работи като част от центровете за компетентност в Алианса, изтъкна държавният глава.

Трябва да се научим да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство, каза президентът.

Членството в НАТО е ключово за България, подчерта Плевнелиев. По думите му членството на страната ни в Алианса е гаранция за сигурността на страната ни.

В рамките на колективната система за сигурност и отбрана правим всичко възможно да гарантираме своята независимост, увери президентът, като изтъква задоволството си, че България е водеща нация в изграждането на този център.

Мирът и сигурността не са безплатни, те имат своята цена, която ние трябва да сме готови да платим, за да ги гарантираме, смята той. Една страна, колкото и да е голяма, по думите му, е слаба, когато е сама. Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани и силни, когато сме интегрирани в достойното семейство на демократичните държави, подчерта президентът.

Държаният глава благодари на САЩ за стратегическата помощ за присъединяването ни към семейството на демократичните държави. Плевнелиев благодари и на страните-партньори в този център - Гърция и Полша.

Темата не е актуална само от последните години, заяви и служебният военен министър Велизар Шаламанов. Според него с този център е важно да демонстрираме опит при справянето при кризи. Справянето с кризи и действията в извънредни ситуации са основна отговорност на гражданските власти, смята той.

Работата на армията е да подпомага населението в справянето с бедствия и кризи.

По думите му, вероятността за терористични актове винаги ще бъде заплаха за страните-членки на НАТО, но нуждата от хуманитарни мисии в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия ще продължава да нараства с бързи темпове.

Ролята на центъра за реагиране при кризи ще се превърне във важен компонент за способността на Алианса да реагира при кризи и бедствия в различни точки по света. С националната подкрепа за развитието на центъра се създават условия за изпълнение на националните ангажименти за провеждане на мероприятия от утвърдените годишни програми за работа.

По този начин се създават условия за пълноценно използване на експертизата в областта и усъвършенстване, както на националните способности при управление на кризи и реагиране при бедствия, така и хармонизирането им със способностите на НАТО.

Чрез развитието на центъра ще се съсредоточи националната и международната експертиза, базата данни и поуките от практиката за изграждане и усъвършенстване на способности в областта.

Ще бъде изградена национална мрежа за обмен на данни между съществуващите центрове и структури в различните министерства, ведомства, НПО-та, както и органите в националната и местна власт.

Центърът не е оперативен за действие при възникване на кризи и бедствия. Предназначението му е да създава клъстери в областта и да предоставя специализирана експертиза за подпомагане на изграждането на способности, повишаване на оперативната съвместимост и усъвършенстването на обучението на командири, лидери и формирования от страните-членки и партньори на НАТО.