Бунтовници са похитили губернатора на южната колумбийска провинция Какета. 
Според местните власти похитителите са част от крайно лявата групировка ФАРК.

Според информациите около 20 души във военни униформи са нахлули в дома на областния управители, който се намира в централната част на административната столица на Какета.
При нападението са били убити няколко души от охраната на губернатора.

Веднага е стартирана операция по издирването и освобождаването на губернатора.

Групировката ФАРК е традиционно силна в тази провинция, която се намира в близост до колумбийската Амазония. Все още обаче няма официално потвърждение, че нападението е извършено именно от ФАРК.

Крайна лявата групировка ФАРК действа от средата на 60-те години, предимно в Колумбия, но и в съседните й страни - Перу, Венецуела, Панама, Еквадор. Реално бунтовниците имат силни позиции в повече от половината колумбийски провинции.

Методите им на действие варират от водене на партизанска война до открити военни сблъсъци с редовната армия, терористични атентати, политически убийства, отвличания.

Най-известен е случаят с Ингрид Бетанкур - френско-колумбийски политик и бивш кандидатка за президент на Колумбия. Тя бе отвлечена през 2002 година и държана в плен повече от 6 години.

ФАРК е обявена за терористична организация в повече от 31 страни в света. Според анализатори групировката печели преди всичко от наркотрафик и едва след това от взетите откупи за отвлечени хора и въоръжени грабежи.