Китай разкри нов модерен изтребител със стелт технология по време на авиошоу, с което показа мускули по време на посещението на американския президент Барак Обама в Пекин във връзка със срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, предаде Ройтерс.

Китай се надява дългоочакваният изтребител J-31, разработван от Китайската корпорация за авиационна индустрия, да се конкурира с произвежданата от САЩ подобна бойна техника на световните пазари.

Самолетът бе показан на Китайското международно авиационно изложение в южния град Джухай, където всяка година Китай разкрива най-новите си разработки във военната индустрия, съобщиха свидетели за световната агенция.

J-31 извърши демонстрация, но посетителите нямаха възможност да го разгледат отблизо, въпреки че на авиошоуто беше показан макет на самолета.

Очаква се изтребителят да участва в още две подобни мероприятия.

Пекин се надява J-31 да съперничи на американския F-35 на международните пазари. Смята се, че държави, които нямат връзки с американския оръжеен сектор, ще бъдат привлечени от китайската разработка.

Според Пентагона J-31 e със същия размер като F-35.

J-31 e вторият разработен от Китай изтребител със стелт технология.