Хеликоптери на швейцарската армия пресякоха границата с Франция и неочаквано нахлуха на френска територия, за да помогнат на ожаднели швейцарски крави, съобщава АП.

Въздушната операция по загребване на вода в четвъртък е изненадала органите, отговорни за езерото Rousses в планината Юра. Хеликоптерите също стреснали плувци и рибари, които са използвали плажовете на езерото, намиращо се в източната част на Франция.

Кристоф Матез, заместник-кмет на Les Rousses, заяви, че властите не са били уведомени, че такава операция ще се проведе и че нито швейцарските власти са поискали позволение, нито са предупредили преди хеликоптерите да се снишат.

Швейцарска медия съобщи, че военните са поискали разрешение, но от френските ВВС, а не от местната власт или полицията.

След като те се свързаха с нас, ние разбрахме, че е имало комуникационен проблем и ние незабавно спряхме, каза военен представител на Швейцария пред местния вестник Le Matin, който излезе със заглавие днес „Не, Швейцария не краде вода от Франция, за да спаси кравите си".

Матез добави, че местните власти „не са ядосани на съседите си", но все още чакат обяснение.

Според военното министерство на Швейцария от миналата седмица армията взема вода за добитъка от езерата си Neuchatel и Joux. Федералното правителство субсидира операцията с военни фондове, използвани при бедствия и аварии. Операцията ще продължи до 4 август.