Не се отказваме от проверките на пътя в условия на видеозаснемане. Това заяви пред Нова телевизия МВР шефката Румяна Бъчварова. Тя обясни, че броят на жертвите по пътищата се увеличава, а предстоят месеци, в които се пътува повече. Именно заради това се въвежда допълнителен контрол по пътищата извън обхвата на видеонаблюдението.

Припомняме, че влезе в сила промяната, според която КАТ ще спира нарушителите дори и без патрулният автомобил да е оборудван с камери и микрофони. Румяна Бъчварова поиска да се включи в ефир извънредно, за да обясни целта на промяната.

Бъчварова отбеляза, че е неправилно да се тълкува решението с това, че след връщането на пълния контрол на пътя, ще се завърнат и рушветите за катаджиите.

Все пак министърката призна, че съществува хипотетична опасност проверките без видеозаснемане да отворят врата за корупционни практики. Оглавяваното от нея ведомство обаче предприема мерки, за да може да ги ограничи. Бъчварова отбеляза, че Инспекторатът ще работи приоритетно по тези теми, гражданите могат да подават сигнали. Затова тя изрази надежда в крайна сметка резултатът да е положителен за много хора, които биха станали потенциална жертва на катастрофа.

МВР шефката подчерта, че е много важно да има контрол по пътищата. Според нея това е основният начин да бъдат ограничени транспортните произшествия. Униформените ще продължат с проверките за употреба на алкохол, наркотици, за редовни документи. Затова Бъчварова предупреди пътуващите да имат предвид, че ако направят нарушение, ще бъдат санкционирани.

От своя страна главният инспектор от национална „Пътна полиция" Стойчо Константинов припомни, че допреди 24 юли катаджиите, които не са имали устройства за аудио- и видеозапис не са имали право да спират и проверяват автомобили. Към настоящия момент на 120 автомобила са монтирани системи, които записват аудио и видео. По-малко от сто коли не са оборудвани. До края на годината всички автомобили ще бъдат оборудвани с технически средства за видеонаблюдение и аудиозапис.

Константинов е категоричен, че глоба на ръка не се заплаща.