„Разделена" Великобритания изпраща бившия британски премиер Маргарет Тачър.

2300 гости от 170 страни се очаква да присъстват на погребалната церемония. Кралицата и Дюкът на Единбург са сред гостите.

Сред хиляди британци, наблюдаващи церемонията по улиците на Лондон, има и протестиращи. Десетки британци протестират срещу водената от Тачър преди повече от 30 години политика, която оказва влияние и сега и заради "пищната" погребална церемония. Демонстрантите обещаха да се обърнат с гръб при преминаването на катафалката с ковчега на Тачър.

Повече от 4000 полицаи се грижат за сигурността в центъра на Лондон, който е затворен за движение.

Церемонията е с тематика Фокландските острови и повече от 700 военнослужещи участват в нея.

По план Катедралата „Сейнт Пол" отвори врати в 9 часа местно време и гостите бяха помолени да се настанят до 10 часа. В 10 часа ковчегът с тялото на Маргарет Тачър бе изнесен от Уестминстърския дворец и поставен в катафалка.

Шпалират е на позиция от 9:30 часа и пет минути по-късно лафет бе изнесен от казармите в Уелингтън. Войници от Кралските ВВС, армията, ВВС и Кралски пехотинци участват в шпалира.

В 10 часа ковчегът бе отнесен от Уестминстърския дворец и поставен в църквата „Свети Климент Датски". В 10:20 часа лафетът бе позициониран до църквата заедно с оркестър.

Ковчегът, на който има венец и британско знаме, бе поставен от ветерани от войната за Фолкландските острови на лафета.

В 10:33 часа лафетът, който е теглен от шест коня с гвардейци на някои от конете, се отправи към „Сейнт Пол".

Службата се очаква да бъде 55 минути.

По време на службата бяха прочетени стихове от Томас Стърнс Елиът ("Литъл Гилдинг"), както и "Намеци за безсмъртие" от Уилям Уърдсуърт. Британският премиер Дейвид Камерън и внучката на Тачър Аманда прочетоха пасажи от Библията на Крал Джеймс. "Исус Христос - пътят и истината, и животът Да не се смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и в Мене. В дома на Моя Отец има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място" ( Йоан 14.1-2), се очаква да се прочете.

Бяха изпълнени 'He Who Would Valiant Be', 'Love Divine, All Loves Excelling', , Psalm 84 Johannes Brahms и 'I Vow To Thee My Country'.

Архиепископът на Лондон Ричард Чартрес се обърна към присъстващите на погребалната церемония.

Запланувано е топовни гърмежи да бъдат произведени от Лондон Тауър, но няма да има прелитане на самолети във формация, както при парад.

Пред ковчега двамата внуци на Тачър ще носят на възглавници Орден на жартиерата и Орден за заслуги.

По време на службата няма да бъде чут Биг Бен. Известният часовник ще „замълчи" за 10 милиона лири, тъй като се смята, че погребалната церемония се оценява на толкова.

Припомняме, "Желязната лейди" почина от удар на 87 години на 8 април.